394153588 1046547536544162 1255185368894682299 n

25-10-23 Η Ζ. Μακρή στην ισπανική Προεδρική Διάσκεψη για την Επαγγελματική Κατάρτιση, στη Σεβίλλη

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε στην ισπανική προεδρική διάσκεψη για την αυτόματη αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης, που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Επαγγελματικής Κατάρτισης της Ισπανίας, στο πλαίσιο της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στις 23 και 24 Οκτωβρίου, στη Σεβίλλη.

Η Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και τη Διά Βίου Μάθηση, έδωσε το "παρών " στη διήμερη ευρωπαϊκή συζήτηση, την οποία άνοιξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Nicolas Schmit και είχε ως στόχο την επίτευξη προόδου στην αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων της ΕΕΚ απαντώντας στην ευρωπαϊκή πρόκληση για τη δια βίου ανάπτυξη ικανοτήτων.

Η ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μέσα από την ισπανική προεδρική διάσκεψη, ανέδειξε τη σημασία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τοποθετώντας την στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. 

Η κα Μακρή, ως εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και καθ' ύλην αρμόδια, πήρε μέρος στις διεργασίες για την προώθηση της ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, ενός έργου που θα χρησιμεύσει στον πολλαπλασιασμό των ευκαιριών ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών της Ένωσης, στη διευκόλυνση της κινητικότητάς τους και στη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους. 

Η αυτόματη αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών δεξιοτήτων μεταξύ των χωρών θα συμβάλει στη δημιουργία ευκαιριών όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τις εταιρείες. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει θεμελιώδη άξονα για άτομα όλων των ηλικιών, ώστε να βελτιωθούν και να επανεκπαιδευτούν για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη, και έτσι θα ενισχύσει τον ρόλο της ως ένα μετασχηματιστικό μοχλό για να ανταποκριθεί στις οικονομικές, κλιματικές και κοινωνικές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η νεολαία.  

Στη διάσκεψη συμμετείχαν επίσημες αντιπροσωπείες από τα κράτη μέλη, καθώς και φορείς Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΚ), εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες της ΕΕΚ, κοινωνικοί εταίροι και άλλοι εθνικοί και διεθνείς ενδιαφερόμενοι φορείς που σχετίζονται με την ΕΕΚ.

Με την επιστροφή της η Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και τη Διά Βίου Μάθηση, θα ενημερώσει για την εξέλιξη των συζητήσεων τον Υπουργό Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη προκειμένου το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις καλές πρακτικές και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Ετικέτες