rsz img e260d86d1caff822f3a89f945360a57b v

02-04-21 Η Ζέττα Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή συμμετείχε στην εκδήλωση απονομής των Ετήσιων Βραβείων του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φορείς και δημιουργούς βιβλίων έκδοσης 2020, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στο Παιδικό Βιβλίο, την Παρασκευή 2 Απριλίου.

Μια συνδιοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ– Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

«Η σημερινή ημέρα είναι, πραγματικά, μια ευκαιρία για γιορτή και αισιοδοξία. Η αναγνώριση του έργου και η βράβευση των ανθρώπων, που προάγουν τη φιλαναγνωσία, μόνο ελπίδα και ικανοποίηση δίνει σε όλους μας. Δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί, βιβλιοθηκονόμοι, εθελοντές. Παιδικές και Νεανικές βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά προγράμματα για τη φιλαναγνωσία, σχολικά μαθητικά έντυπα. Ανθρώπινο δυναμικό και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αξίζουν την προσοχή μας, τη στήριξή μας και την εκτίμησή μας.

Σε μια ευτυχή συγκυρία, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου δυναμώνει την ένταση της γιορτής, που αποτυπώνεται με ζωηρά χρώματα  στην εξαιρετική καλλιτεχνική γραφιστική δημιουργία του Βραζιλιάνου Roger Mello και  στα υπέροχα νοήματα της Κουβανοαμερικανής ποιήτριας Margarita Engle, η οποία μεταδίδει το παγκόσμιο μήνυμά της μέσα από «τη μουσική των λέξεων», τις οποίες αποδίδει στην ελληνική γλώσσα η δική μας διακεκριμένη, πολυδιαβασμένη και λατρεμένη από παιδιά και γονείς, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Την εμπειρία μας συμπληρώνει η μελοποίηση του μηνύματος από την εκπαιδευτικό και μαέστρο κ. Λώρα Πετροπούλου και τον κ. Διονύση Καλογερόπουλο σε μια μοναδική εκτέλεση από την Παιδική Χορωδία Ιερού Ναού Αγ. Βαρβάρας Αργυρούπολης» ανέφερε η κ. Μακρή.

«Η φιλαναγνωσία είναι ένα αγαθό, που το καλλιεργούμε και το περιποιούμαστε με ιδιαίτερη προσοχή, φροντίδα και αγάπη. Καθημερινά. Είναι το δικό μας δώρο στα παιδιά μας, η σκυτάλη που θα περάσει από τα χέρια μας στα δικά τους και από κει στα χέρια των επόμενων γενεών.

Εμείς θα πάρουμε  τα παιδιά μας από το χέρι, θα τα αφήσουμε να εξερευνήσουν τι κρύβουν τα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, θα τα ενθαρρύνουμε να περιπλανηθούν στους διαδρόμους μιας βιβλιοθήκης, θα τα προσκαλέσουμε να επισκεφτούν μια έκθεση βιβλίου ή να σερφάρουν στην ιστοσελίδα κάποιου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου ή κάποιου εκδοτικού οίκου ή κάποιου συγγραφέα και να ανακαλύψουν τον ίδιο και το έργο του.

Θα μάθουμε στα παιδιά μας να αναγνωρίζουν το βιβλίο ως το εισιτήριο τους σε έναν κόσμο καινούργιο, σε έναν ανοιχτό ορίζοντα, ως μέσο για να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους καλύτερα, ως δώρο που δίνουμε και δεχόμαστε με συναίσθηση της αξίας του.

Σας ευχαριστώ και πάλι, θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας!

Το μεγαλύτερο βραβείο το κρατάτε, το γράφετε, το εικονογραφείτε, το ταξινομείτε, το αναλύετε, το διαβάζετε, το δανείζετε, το προτείνετε, το προετοιμάζετε, το ζείτε! Το βιβλίο!»

Ετικέτες