Επειδή κατά καιρούς δεχόμαστε επιστολές (όπως η παρακάτω) από φοιτητές/τριες, που αισθάνονται «αδικημένοι» από την απόρριψη της αίτησής τους ή της ένστασής τους, παραθέτουμε ανώνυμο δείγμα επιστολής διαμαρτυρίας, μαζί με την απάντηση που έστειλε ο πρόεδρος του ΙΚΥ.

«Καλημέρα κ. Αθανασίου:
Σας στέλνω σχετικά με το Πρόγραμμα ΕΚΟ του ΙΚΥ 2017/18...Η αίτηση μου με αριθμό πρωτοκόλλου …. και σειρά κατάταξης …. και αριθμό μορίων …. απορρίφθηκε έπειτα από ένσταση για τον ίδιο λόγο όπως και κατά την 25/2/2019 απόφαση λόγω του ότι δεν είχα επιτυχή εξέταση στο 60% των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών 2016/17. Στη πραγματικότητα έχω το 50% αλλά η αδικία κατά τη γνώμη μου είναι ότι τα υπόλοιπα 5 μαθήματα τα πέρασα κατά το πρόγραμμα σπουδών του 2017/2018 και λέω αδικία γιατί μέχρι να κάνω την αίτηση τον Ιούνιο του 2018 είχα παραπάνω από 60% επιτυχία μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή. Επιπρόσθετα πληρώ και το ενδιάμεσο και το τελικό παραδοτέο όσον αφορά τα μαθήματα έχω παραπάνω από 65% επιτυχία για το 2017/2018. Δηλαδή τι άλλο έπρεπε να κάνω για να είμαι υπότροφος...Οι γονείς μου έχουν μηδενικό ελάχιστο εισόδημα και επιβιώνω 3 χρόνια μόνος μου....Σας παρακαλώ απαντήστε μου ως πρόεδρος του ΙΚΥ.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΚΥ
«Αγαπητέ/ή κ. _______,
Αντιλαμβάνομαι την πικρία σας, που ενώ έχετε όλες τις άλλες προϋποθέσεις δεν μπορείτε να πάρετε την υποτροφία.
Σας περνάει από τη σκέψη, πως εγώ ως Πρόεδρος, καθώς και το υπόλοιπο ΔΣ του ΙΚΥ, μπορεί να επιθυμούμε να πάρετε την υποτροφία εξίσου διακαώς, με σας; Αν ήταν τόσο απλό, γιατί να μη θέλουμε να σας ικανοποιήσουμε; Τη στιγμή, μάλιστα, που έχουμε αδιάθετες υποτροφίες και θέλουμε να δοθούν;
Δυστυχώς, ο νόμος είναι αμείλικτος:  Πρέπει να καταλάβετε όλοι, όσοι αισθάνεστε αδικημένοι, πως είτε δώσουμε την υποτροφία σε κάποιον που έχει μεγάλη ανάγκη και έχει περάσει λιγότερα μαθήματα, όπως εσείς, είτε την δώσουμε σε κάποιον που οι γονείς του έχουν εισόδημα 50.000 το χρόνο, απέναντι στο νόμο είμαστε εξίσου παράνομοι και διωκόμαστε. Έχω τονίσει και παλαιότερα, πως οι έλεγχοι από τους οποίους περνάμε είναι και πολλοί και σε βάθος. Δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε παροχή με συναισθηματικά κριτήρια.
Εξ΄ άλλου, σκεφτήκατε ποτέ, πόσες εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοί σας που βρίσκονται στην ίδια οικονομική κατάσταση με σας, δεν έκαναν αίτηση διότι δεν είχαν περάσει τα μαθήματα που έπρεπε; Εάν δώσουμε σε σας την υποτροφία, οποιοσδήποτε από αυτούς μπορεί να προσβάλει τη διαδικασία και να ακυρωθεί ολόκληρη η πράξη. ΔΗΛΑΔΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

 
                                                                                                                                                                                                                       Με εκτίμηση,
                                                                                                                                                                                                                  Ο πρόεδρος του ΙΚΥ,
                                                                                                                                                                                                    Κυριάκος Αθανασίου, ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ»