Παπακωνσταντίνου Σοφία πρακτική άσκηση Erasmus+ στο Όσλο (Νορβηγία).


«ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΆΣΚΗΣΗ ERASMUS+; ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ!»

Αύγουστος 2016 – Δεκέμβριος 2016. 4 μήνες γεμάτοι έντονες στιγμές και αναμνήσεις. Είχα την μεγάλη χαρά να πραγματοποιήσω την Πρακτική Άσκηση Erasmus+ στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) στο Όσλο της Νορβηγίας.

«Που θα πας;;; Στην Νορβηγία;;;» έλεγαν οι συγγενείς και οι φίλοι μου όταν ανακοίνωσα ότι θέλω να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Erasmus+ placement. Προβληματισμός και ανασφάλεια κυριαρχούσε στο οικογενειακό και φιλικό μου περίγυρο αλλά εγώ συνέχιζα να επιμένω στην αρχική απόφασή μου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράματα από την αρχή. Είχα ήδη χάσει την ευκαιρία να καταθέσω τα χαρτιά μου για σπουδές μέσω του προγράμματος Erasmus+, και ήμουν πεπεισμένη ότι δεν θα συμμετείχα ποτέ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλο το διάστημα μέχρι το 4ο έτος προπτυχιακών σπουδών μου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ. άκουγα από συνομήλικους φίλους μου «πόσο ωραία εμπειρία είναι η συμμετοχή στο Erasmus». Βαθιά μέσα μου μετάνιωνα που δεν είχα καταθέσει «τότε» τα χαρτιά.

Ποτέ δεν είναι αργά όμως! Λίγους μήνες πριν πάρω το πτυχίο μου, στην ιστοσελίδα της σχολής αναρτήθηκε η ανακοίνωση που έμελλε να αλλάξει τα μελλοντικά επαγγελματικά μου σχέδια. «Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε δύο φορείς πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό» ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης. Δεν έχασα δευτερόλεπτο και αμέσως αναζήτησα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την ανακοίνωση. Το ΤΕΓ Όσλο ήταν ο φορέας πρακτικής άσκησης που διέγειρε το ενδιαφέρον μου με τέτοιο τρόπο που αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή μια μεγάλη πρόκληση! Αυτό περίμενα. Να μου δοθεί η ευκαιρία να τολμήσω. Να δεχτώ την πρόκληση! Το κυνήγησα χωρίς δεύτερη σκέψη ανεξάρτητα από το εάν τελικά επιλεγώ ή όχι.

Περίπου ένα μήνα πριν τα μέσα Αυγούστου, έμαθα τα ευχάριστα νέα. Με δέχτηκαν στο ΤΕΓ Όσλο για πρακτική άσκηση μέσω του προγράμματος Erasmus+. Ένιωθα πανευτυχής! Μετά την ορκωμοσία, ξεκίνησα εντατικά τις ετοιμασίες για το «μεγάλο» ταξίδι. Το πρώτο ταξίδι που στάθηκε η πιο δυνατή αφετηρία των πρώτων επαγγελματικών μου βημάτων. Δεν έβλεπα την ώρα να περάσουν οι μέρες!

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus+ placement μου προσέφερε ποικίλα επαγγελματικά και κοινωνικά οφέλη. Αρχικά, την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερη ή ως ξένη γλώσσα σε ένα διαφορετικό κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον πέρα από τα όρια της μεσογειακής κουλτούρας. Ταυτόχρονα, μου δόθηκε το κίνητρο για μια περισσότερο ενδελεχή ενασχόληση με την «Διαπολιτισμική εκπαίδευση».

Επίσης, την γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα μιας Σκανδιναβικής χώρας μέσω επισκέψεων σε δύο Νορβηγικά σχολεία και σε ένα Αγγλικό σχολείο. Στο ένα Νορβηγικό σχολείο πραγματοποίησα με μία συνάδελφό μου, η οποία συμμετείχε και η ίδια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δύο διδασκαλίες στην αγγλική γλώσσα. Στόχος των διδασκαλιών ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με ποικίλα στοιχεία της Ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας. Με άλλα λόγια, σε αυτές τις διδασκαλίες παρουσιάσαμε στους μαθητές λίγες λέξεις στα Ελληνικά (π.χ. «Καλημέρα», «Καληνύχτα», «Τι κάνεις;» κτλ.), ποια προϊόντα καλλιεργούνται στην εύφορη γη της Ελλάδας, είπαμε λίγα λόγια για την ένδοξη ελληνική ιστορία, ακούσαμε και χορέψαμε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά τραγούδια, τον «Ζορμπά».

Επιπλέον, την ενεργή συμμετοχή στην διοργάνωση σχολικών εορτών («28η Οκτωβρίου» και «Γιορτή των Χριστουγέννων») σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του ΤΕΓ καθώς και με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής σχολικών εκδηλώσεων. Αξιοσημείωτη θεωρείται η συμμετοχή στην ημερίδα με τίτλο «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Νορβηγία» με προσκεκλημένους ομιλητές τον Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας Λονδίνου, Δρ. Γεώργιο Κόσυβα, και την Δρ. Ασπασία Χατζηδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με πολλή “Erasmus” αγάπη,
Σοφία Παπακωνσταντίνου